Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

YGS Tarih Dersine Nasıl Çalışılır?

 

Tarihi bilgi, geçmişteki olaylara ilişkin tüm bilgilerin, olayların vuku bulduğu dönemin şartları göz önüne alınarak, mümkün olduğunca nesnel bir şekilde sunulması ile oluşur. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus Tarihi olayların sunumudur çünkü yaşanmış hiçbir olay diğerinin birebir aynısı değildir. Bir benzetme ile sunumun önemini daha iyi kavramaya çalışalım. Tarihte yaşandığını bildiğimiz her bir olay, diğerinden farklı bir meyve olsun. Bu durumda Tarih farklı meyvelerin bir araya toplandığı bir meyve tabağı gibidir ve tarihçi bu meyvelerden hangilerini sunmak istiyorsa onları seçerek ön plana çıkarır. Tarihteki olayların çok çeşitli olması sebebiyle tarihi kaynaklar arasında tarihçinin yaklaşımına bağlı olarak farklılıklar olması kaçınılmaz hale gelir. Yine yaklaşım ve sunumdaki bu farklılık sebebiyle sınavlara hazırlanan öğrencilerin başvurduğu ders içerikli kaynaklar da birbirinden oldukça farklı biçimde karşımıza çıkabilir. Burada sınava hazırlanan bir öğrenci için referans kaynak, Milli Eğitim Bakanlığınca okullarda öğretilmesi uygun görülen kaynak olmalıdır.


Konular tam anlamıyla kavranmadan soru çözmeye geçmek Tarih dersi bakımından oldukça anlamsızdır. Öncelikle elimizde bulunan kaynaklardan konular iyice kavranmalı ve tarihin mantığını oluşturan sıralama anlaşılmalıdır. Bu süreç bilgilerin birbirine karışmasını engelleyecektir. Böl, parçala ve tam öğren diyebileceğimiz bir yöntemle çalışmak oldukça faydalı sonuçlar doğurur. Örnek verecek olursak İslamiyet Öncesinde Türk Tarihi ünitesi tam olarak kavranmadan diğer bir üniteye geçilmemeli ya da bu üniteyle ilgili soru çözülmemelidir. Ünite tam olarak kavrandıktan sonra sadece bu konudaki sorular çözülmeli bir sonraki ünitede aynı süreç yeniden başlatılmalıdır. İki ünite birbirini takip eden üniteler olmalıdır. Neden sonuç ilişkilerinin karışıklığa sebep vermemesi bakımından birbirinden bağımsız üniteleri çalışmamak gerekir. Örneğin Osmanlı devleti kuruluş dönemini çalıştıktan sonra Milli Mücadele dönemini çalışmak oldukça verimsiz bir çalışma olacaktır. Çünkü unutulmamalıdır ki bir dönemin sonuçları diğer bir dönemin sebeplerini oluşturacaktır. Tarih çalışırken hafıza tekniklerinden doğru biçimde faydalanmak oldukça önemlidir. Çünkü hafıza teknikleri hem dersin sevilmesi hem de unutulmaması için oldukça önemli bir araçtır. Tarih dersi tüm dersler için söyleyebileceğimiz gibi sevildikçe daha iyi öğrenilecek bir derstir. Dersin geçmişi kavrama geleceği anlama prensibinden hareketle daha önemseneceğini söyleyebiliriz.


Bütün bu bilgiler ışığında Tarih dersine nasıl çalışacağımızı sıralayalım şimdide. En verimli sonucu elde etmek için öncelikle konudan bizi soğutmayacak ve ilgimizi çekecek bir başlangıç yapmalıyız. Bu tür bir başlangıç ancak hafıza teknikleriyle mümkündür. Öyleyse ilk aşamada çalışacağımız konuyla ilgili Doping Hafıza konu videosunu sadece videoya odaklanarak izlemeliyiz. Videoyu izlerken not almak için videoyu bölmek ya da videoda anlatılan bilgileri başka bir kaynakla kıyaslamak için videoyu durdurmak elde edeceğimiz verimi düşürecektir. Bu sebeple ilk izleyişimizde başka hiçbir şeyi düşünmeden kendi içimizde tartışmadan sadece videoyu izlemeliyiz. Böylece ilk aşamada konu ile ilgili temel kavramlar ve önemli noktalar belleğimize kaydedilmiş olacaktır.


İkinci aşamada ise aynı videoyu bir başkasına anlatacağımızı düşünerek tekrar izleyelim. Bu izleyişimizdeki asıl maksat görselde neyin nereden ve nasıl çağrıştırıldığını zihnimize kaydetmektir. Bu aşamada videoyu durdurabilir veya çağrıştırıcıya dikkat etmek için videoyu tekrarlayabiliriz. Hafıza teknikleriyle ilgili kısmın son aşaması ise konuyu anlatarak tekrarlamaktır. Yani üçüncü aşamada videonun anlatıldığı görsel durdurulur ve karşımızda bir öğrenci varmış da ona anlatıyormuşuz gibi çağrıştırıcılar kullanarak konu sesli bir biçimde anlatılır. Bu aşamanın tamamlanmasıyla konu kalıcı belleğimize kaydedilmiş ve tam öğrenme gerçekleşmiş olacaktır. Konuyla ilgili temel kavramları ve en önemli noktaları artık bildiğimize göre konuyu artık bir başka kaynaktan da çalışabiliriz. Doping Hafıza Eğitim videoları müfredata uygun sorular için yeterlidir ancak yaptığımız istatistikler bazı öğrencilerin yazılı kaynaklardan da çalışma isteği duyduğunu göstermiştir. Yazılı kaynaktan çalışılmalıdır demiyoruz fakat çalışmak isteyenlerin çalışmalarında herhangi bir sorun yoktur. Ancak burada dikkat edilmesi gereken önemli bir husus vardır, o da aynı konuyu birden fazla yazılı kaynaktan çalışmanın verimliliği düşürdüğü gerçeğidir. Her yayınevi rekabet dolayısıyla aynı konuyu farklı bir yaklaşımla aktardığı için bir kaynaktan çalışan öğrenci diğer kaynağa yöneldiğinde hem zihin karmaşası hem de ben yanlış öğrendim veya öğrenemedim kaygısı yaşayabilmektedir. Bu sebeple yazılı kaynak kullanacak arkadaşlar için tavsiyemiz kendi zihin dünyalarına ve cümle kuruluşu dağarcıklarına uygun tek bir kaynaktan çalışmalarıdır. Soru çözerken bu tutum terkedilmeli ve çeşitli kaynaklardan soru çözülmelidir.


Soru çözümü aşaması öğrenmeyi tamamlayıcı niteliktedir. Bu aşamada konu videoları tekrarlanarak yanlış çözülen soruların neden yanlış çözüldüğü keşfedilmelidir. Bir sonraki üniteye geçildiğinde aynı süreç tekrarlanmalıdır. Burada dikkat edilmesi gereken noktayı bir örnekle açıklayalım. Örneğin İslamiyet öncesi Türk tarihi ünitesi konusunu anlattığımız aşamalardan geçirdik ve konuyu tamamladık. Türklerin İslamiyet’le tanışması ve ilk Türk – İslam Devletleri ünitesine geçip aynı süreci tamamladığımızda soru çözümü aşamasında bir önceki üniteyle olan bağları koparmamak için az sayıda da olsa bir önceki üniteden tekrar soru çözmeliyiz. Konular ilerledikçe geçmişte öğrendiğimiz konulardan az sayıda da olsa soru çözmeye devam etmeliyiz. Böylece zihnimizde Tarih dersine ait bir yapı oluşacak ve bütün konular güncelliğini koruyacaktır.