Whatsapp'tan yaz Çağrı Merkezimiz

Destek

Destek

Sınavlarda Kazandırıcak Teknikler

 

Sınavda sergilenen yanlış stratejiler bir yıl boyunca sürdürülen çalışmadan verim alınamamasına da neden olabiliyor. Her yıl on binlerce öğrenci sınav anında doğru stratejileri uygulayamadığından sınavda istediği başarıyı yakalayamıyor, hak ettiği puana ulaşamıyor ya da sınav süresini verimli kullanamıyor. İşte bu nedenle aşağıda sıraladığımız Sınavda Kazandıran Stratejiler adaylar için büyük önem taşıyor:

 

1. Sınav saatine yakın kalkıp telaş-kaygı yaratmayın. Daha da erken kalkıp besleyici; enerji verici bir kahvaltı yapın. ( hafif bir müzik dinleyerek yapılması rahatlatabilir )

 

2. Sınavda gerekli belgeleri (sınav giriş belgesi, nüfus cüzdanı) alarak sınav yerine 30-45 dk. Önce gidin. (Daha önce gitmeniz heyecanınızı artırabilir)

 

3. Sınavı başaracağınızı kendinize telkin edin.

 

4. Bu sınava bir tek siz girmiyorsunuz. Orada var olan diğer kişilerin durumu da sizinki gibidir.

 

5. Sınav başlamadan önce, tuvalet, su gibi ihtiyaçlarınızı karşılayın. Elinizi yüzünüzü yıkayın ve bileklerinizi su ile ovalayın.

 

6. Oturacağınız sırayı rahat edeceğiniz şekilde ayarlayın.

 

7. Bu esnada bilgileri unutmuş ve beynini boşalmış gibi hissedebilirsin. İlgilenme, aldırma, bilgilerin hepsi olduğu yerde duruyor.

 

8. 8-10 defa derin nefes al. Nefesi burnundan al, içinde bir müddet tut ve ağzından yavaşça bırak.

 

9. Zihninde sınavı önceden yaşa; gözlerini kapatıp, kitapçıkların dağıtıldığını, kitapçık türünü cevap kağıdına kodladığını, soruları rahatlıkla çözebildiğini, uğraştıran soruları “Bekle beni, elimden kurtulamazsın, daha sonra dönüp seninle ilgileneceğim” diyerek ertelediğini ve daha sonra dönerek yanıtladığını, kodlamaları dikkatlice yaptığını ve sınavı başarı ile bitirdiğini hayal et. Hedeflediğin puanı aldığını gösteren sınav sonuç belgesinin eline ulaştığını gör.

 

10. Görevlilerce sınavda yapılacak açıklamaları iyi bir şekilde dinleyin, anlayamadığınız yerleri sorun.

 

11. Size verilecek olan cevap kağıdıyla ilgili kodlamaları dikkatli ve eksiksiz olarak doldurun. Verilen cevap kağıdının adınıza düzenlenip düzenlenmediğini, kitapçık türünü ve TC Kimlik numarasının size ait olup olmadığını kontrol edin.

 

12. Size verilecek olan cevap kağıdının ilgili kısmını imzalamayı unutmayın.

 

13. Verilecek soru kitapçığı size özel hazırlanmış olacaktır, adınıza düzenlenmemişse görevlileri uyarın.

 

14. Soru kitapçığı üzerindeki açıklamaları okuyup, sayfaların eksik olup olmadığını, kitapçık türünün ön sayfada yazılı olan ile iç sayfalarda yazılı olanların aynı olup olmadığını kontrol edin.

 

15. En çok sevdiğiniz veya en iyi bildiğiniz testten başlayınız. İlk önce “kek” soruları yapmanız moralinizi arttıracaktır.

 

16. Teste başlamadan önce o bölüme ait açıklamaları okuyarak o teste ve diğer teste ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini belirleyin.

 

17. Zaman yetmez diye bir şey düşünmeyin. Çünkü size verilen toplam süre mutlaka soruların çözümlerine göre görevlilerce hesaplanarak belirlenmiştir. Herkes eşittir. Kimseye size verilenden fazla süre verilmiyor. Zaman yetmemesi soruların cevaplarını bilip bilmemeye, çabuk ya da geç bulmaya bağlıdır. O zaman şunlara dikkat etmelisiniz;

 

  • - Soruyu dikkatlice okuyup anlamaya çalışın.

  • - Esas olanın bildiklerinizi yakalamak olduğunu düşünün. Bir iki tekrarla anlayamadığınız, cevabını bulamadığınız soruya bırakıp sonraki soruya bakın. Böylelikle oyalanmamış olursunuz. Bildiklerinizi tam yaptıktan sonra mutlaka sınavın son saatlerinde artı zamanınız olacaktır. Atladığınız sorulara bu zamanda bakmanız avantajlı olacaktır.

  • - İlk planda çözemediğiniz soruların yanına bazı şekiller yaparak atlayınız. Mesela;

  1.  İlk hamlede çözemedim, ama konuyu biliyorum.

  2.  Zaman alıcı soru, ama herhalde çözerim.

  3.  Zor soru, herhalde çözemem.

  • - Bunu yaptığınız takdirde sınavın sonlarına doğru, artan vakitte önce ! ‘ li soruları, sonra ? ’ li soruları, daha sonra da X’ li soruları çözmeye çalışınız.

  • - Altı çizili veya koyu yazılı kelimeye dikkat edin.

  • - Soru kökleri sorunun anlaşılmasında önemli yer tutar;

  • “……….değildir?” , “……..yoktur?” , “…………beklenmez?” , “………olamaz?” , “……….en önemlidir?” gibi.

  • Soruyu anlayamadığınız zaman önce soru kökünü sonra seçenekleri okuyun. Daha sonra da, seçeneklerin ışığında soruyu bütünüyle inceleyin.

  • - Uzun sorulardan korkmayın çünkü bu tür sorular iyi açıklanmıştır. “Uzun soru”, “zor soru” demek değildir.

  • - Soruların zorluk dereceleri şöyledir; çok kolay % 10 , kolay % 20 , normal % 40 zor % 20 , çok zor % 10 şeklindedir. Buna göre tüm soruları cevaplamaya bilirsiniz. Bu da doğaldır. Normal +kolay+çok kolay olan derecedeki soruları yapmanız demek soruların % 70’ini başarmanız demektir. ( zaten bilinen sorular kolay demektir. )

  • - Sorulardaki şekil gibi şeyleri tekrar çizerek zaman kaybetmeyin.

  • - Sınav sırasındaki dikkatiniz dağılabilir. Soruyu tekrar okumak yerine dikkatinizi toplamak için kalemi bir süre bırakıp 10-15 sn. dinlenin. (derin nefes alma, gözleri kapama gibi )

 

18. İlk doğru gördüğünüz seçeneği hemen işaretlemeyin, tüm seçenekleri okuyun. Çünkü en doğrunun istendiği bir soru ise ilk seçtiğiniz ne kadar doğru olsa da en doğru olmayabilir.

 

19. İşaretleme yaptığınız cevap bölümünün çözdüğünüz testle aynı olduğundan emin olun. Örneğin Türkçe sorularının yanıtlarının cevap kağıdında matematik bölümüne kodlanmaması gibi…

 

20. Cevap kağıdının doğru yerlerine, kaydırma yapmadan kodlama yapın. Bunun için soru kitapçığındaki her sayfa için şu işlemi yapın;

Önce o sayfadaki soruların cevaplarını soru kitapçığı üzerinde işaretleyin, sonra o sayfadaki sorular bitince cevapları cevap kağıdına topluca işaretleyin. Sonra da bir sonraki sayfada yer alan sorulara bakın. Yani kodlamalarınızı sayfa sayfa yapınız…

 

21. Ard arda aynı şıkkı 4’ten fazla işaretlediyseniz cevaplarınızı bir daha kontrol ediniz. Sınavlarda doğru seçenekler genellikle eşit olarak dağıtılır. Ancak doğru şıklar belli bir sıra takip etmez.

 

22. Çözemediğiniz sorularla moralinizi bozmayınız. Moralinizi bozduğunuzda diğer sorular çözerken konsantrasyon sorunu yaşayabileceğinizi unutmayın.

 

23. Yanlış cevapların, doğrulardan götüreceğini hepiniz biliyorsunuz. Bu nedenle kesinlikle bilmediklerinizi bir takım oyunlarla ( kura çekme gibi ) işaretlemeyin. Ancak, emin olmadığınız sorular için önce doğru olmayan şıkları eleyin. Yanlış şıkları elemek işinizi kolaylaştırabilir. En az iki seçeneğe indirgediğinizde doğruyu bulmanın daha kolay olacağını bilin. Bir soruda yer alan doğruyu bulma ihtimali 4´ te 1’ dir. Demek ki rasgele işaretleyerek yanlışı bulmak daha kolay.

 

24. Sayısal sorularda mutlaka işlem yapınız.

 

25.Sınav esnasında denemelerde takip ettiğiniz test sıralamasını takip edin. “Bir de şunu deneyeyim” diye maceraya atılmayın.

 

26. Cevabı hatırlayamadığınızda telaşlanmayınız. İşaret koyarak bir diğer teste geçerken bilip de hatırlayamadığınız soruya tekrar bakın. Yine hatırlayamazsanız vaktiniz kaldığında sınav sonunda geri döneceksiniz.

 

27. Bir testten diğer bir teste geçerken zihninizi ve bedeninizi dinlendiriniz. Gözlerinizi kapatarak derin nefes alabilir ve bu testin çok iyi geçeceği telkinlerinde bulunabilirsiniz.

 

Örnek: Gözlerini kapat ve “Şimdi … testine geçiyorum, bu alanda beni …. tarz sorular bekliyor, bu testte denemelerde … nete kadar çıkmıştım. Dikkatli olursam bu netin üzerine rahatlıkla çıkabilirim. Şimdi bu testin sorularını da löpür löpür yutacağım. Hadi aslanım göreyim seni” gibi kendinizi motive edecek iç konuşma yapın ve soruları takır takır çözdüğünüzü hayal edin.

 

28. Yorulduğunuz zaman bedensel egzersiz yapın (Ses çıkarmadan, kollar, ayaklar ve başınızı hareket ettirebilirsiniz).

 

29. Sık sık saate bakmak yerine bölümler arasında saatinize bakınız. Çok sık saate bakmak sizi telaşlandırabilir.

 

30. Sınav süresince moraliniz bozulduğunda, konsantrasyonunuz dağıldığında ve yorgunluk hissettiğinizde nefes egzersizi yapabilirsiniz. Bunun için 10-15 saniye arkanıza rahatça yaslanarak burnunuzdan derince nefes alın ve aldığınız nefesi bir miktar içinizde tutarak ağzınızdan yavaşça verin.

 

31. Sınav bitiminden kısa bir süre önce hızlıca kodlamalarınızı kontrol edebilirsiniz.

 

32. Yukarıda yer alanların dışında aklınıza takılan diğer hususları sınav öncesinde rehber öğretmeninize danışabilirsiniz.