Bu videoda Doping Hafıza LGS 8. Sınıf Serüvenlerle FEN BİLİMLERİ dersindeki "DNA ve Genetik Kod" konusunun “Kalıtım” bölümü anlatılmaktadır.
“Mendel’in çalışmaları nelerdir? Mendel neden bezelyeler üzerinde çalışmıştır? Bezelye bitkisi örneğinden yola çıkarak kalıtımda karakter çaprazlaması nasıl yapılır? Baskın ve çekinik özellikler nelerdir?” gibi birçok sorunun cevabını öğrenecek ve siz de hem sınavda kolaylıkla "Kalıtım" konusunu çözebilecek, hem de Fen Bilimleri dersindeki başarınızı artırabileceksiniz.
Kalıtım konusunun soruları çözülürken neye dikkat edilmelidir? Öncelikle "Kalıtım" sorularını çözerken sorunun bizden ne istediği net bir şekilde anlaşılmalıdır. Soru kökü dikkatli bir şekilde anlaşılmalıdır.
Kalıtımdaki alel, baskın özellik, çekinik özellik, fenotip, genotip gibi temel kavramlar iyi bilinmelidir. Özellikle de dış görünüş olan fenotip ve genleri gösteren genotip kavramları karıştırılmamalıdır.
“Kalıtım” konusunda eş anlamlı pek çok kelime kullanılır, bu kelimelere aşina olmak önemlidir. Örneğin, saf döl, arı döl ve homozigot kavramlarının hepsi eş anlamlı olduğu gibi; melez döl ve heterozigot kavramları da eş anlamlıdır.
“Kalıtım” konusunda soru çözerek çok fazla pratik yapmak önemlidir. Bu konunun daha verimli bir şekilde kavranabilmesi için "DNA ve Genetik Kod" ünitesinin öğrenilmiş olması gerekmektedir.
Soru bu bilgiler ışığında çözüldükten sonra kontrol edilmeli ve emin olunan şık işaretlenmelidir.