Tıklayın, detaylı bilgi için sizi arayalım!
Doping Hafıza
Whatsapp'tan YazınBizi Arayın
LGS 2021 Sonuçları Açıklandı
LGS 2021 Sonuçları Açıklandı

LGS 2021 Sonuçları Açıklandı

30 Haziran 2021

LGS 2021 SINAV SONUÇLARI AÇIKLANMA TARİHİ

6 Haziran 2021 tarihinde gerçekleşen LGS sonuçlarını öğrenmek için öğrenciler ve aileleri tarafından gerçekleştirilen heyecanlı bekleyiş son buluyor. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Liselere Geçiş Sistemi kapsamında 8. Sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen merkezi sınav, 973 yurt içi merkezi ve 4 yurt dışı merkezinde, 17.793 okulda 82.355 salonda yapıldı. Sınav gerçekleştiği günden bu yana LGS’ye giren öğrenciler ve aileleri için en büyük merak konusu “2021 LGS sonuçları ne zaman açıklanacak?” sorusunun cevabı oldu.

LGS sonuçları açıklandı mı?”, “2021 LGS hangi gün açıklanacak?”, “LGS sınav sonuçları nereden öğrenilir?”, “LGS tercihleri ne zaman yapılacak?”, “2021 LGS kılavuzu yayınlandı mı?”, “2021 LGS sonuçları sorgulama nasıl yapılır?”, “2021 LGS sınav sonuçları MEB tarafından ne zaman erişime açılacak?”, “MEB 2021 LGS tercihleri ne zaman başlayacak?”, “LGS tercih kılavuzu hangi gün yayınlanacak?”, “LGS sonuçları için MEB tarih verdi mi?”, “2021 LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?”, “LGS puan hesaplama nasıl yapılır?”, “LGS tercih sonuçları ne zaman açıklanacak?”, “LGS tercih yapma nasıl gerçekleştirilir?”, “LGS örnek sorulara nasıl ulaşılır?” ve “LGS tercih robotu nasıl kullanılır?” gibi soruların cevapları sınava giren binlerce öğrenci için büyük bir merak konusu haline geldi.

Millî Eğitim Bakanlığı yayınladığı kılavuzda, “2021 LGS sınav sonuçları ne zaman açıklanacak?” sorusunun cevabıyla ilgili açıklamalarda bulunmuştu. 2021 LGS’de yer alan soru ve cevapların yayınlanmasıyla birlikte öğrenciler LGS sonuçlarının açıklanacağı günü beklemeye başlamıştı. MEB sınav takviminde 2021 LGS sınav sonuçlarının hangi tarihte erişime açılacağını bildirmişti.

LGS Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak? LGS Sonuçları Saat Kaçta Açıklanacak?

MEB’in kılavuzunda yer alan bilgilere göre 2021 LGS sonuçları bugün erişime sunulacak. 2021 LGS sınav sonuçları MEB’in “www.meb.gov.tr” adresinden ilan edileceği için ayrıca posta yoluyla LGS sınav sonuçları öğrencilere gönderilmeyecek. Sınav sonuçlarının açıklanacağı saat ise henüz belirtilmedi.

LGS 2021 SINAV SONUÇLARI

2021 LGS Tercih Kılavuzu Ne Zaman Yayınlanacak?

2021 LGS tercih kılavuzu, LGS sonuçlarının erişime açılmasının hemen ardından Millî Eğitim Bakanlığı’nın web sitesinde yayınlanacak. LGS tercih kılavuzunda LGS tercih, yerleştirme ve nakil işlemlerine dair bilgiler yer alacak.

LGS’de Kaç Soru Soruldu?

Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda LGS iki oturum halinde yapıldı. Sınavda hepsi çoktan seçmeli 90 soruya yer verildi. Birinci bölüm 09.30’da, ikinci bölüm ise 11.30’da gerçekleşti. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Yabancı Dil derslerinden toplam 50 soru soruldu ve öğrencilere cevaplamaları için 75 dakika süre verildi. İkinci oturumda ise Matematik ve Fen Bilimleri derslerinden toplam 40 soru soruldu ve öğrencilere 80 dakika süre verildi.

LGS Kontenjanları

LGS merkezi sınav kılavuzuna göre, Türkiye genelinde 2.060 liseye öğrenciler merkezi sınav puanına göre yerleştirilecekler. Buna göre, sınavla öğrenci alan okullara toplamda 174.160 öğrenci yerleşecek. Anadolu liselerinde 56.396, fen liselerinde 36.980, sosyal bilimler liselerinde 10.142, Anadolu imam hatip liselerinde 36.712, mesleki ve teknik Anadolu liselerinde 33.930 kişilik kontenjan bulunuyor.

LGS Sınav Sonuçları Nasıl Hesaplandı?

Merkezi sınava katılan olan öğrencilerin puanları, aşağıdaki işlem basamaklarına göre hesaplanmaktadır:

  • Sözel ve sayısal bölümlere ait alanların her bir alt testi için doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir.
  • Her bir öğrencinin her bir alt testine ait ham puanı, ilgili teste ait doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak bulunur.
  • Her bir alt testin ortalaması, ilgili testin ham puanları toplamının öğrenci sayısına bölümü ile elde edilir.
  • Her bir alt testin standart sapması, ilgili alt testin ham puanları, ortalaması ve sınava giren öğrenci sayısı kullanılarak hesaplanır.
  • Öğrencilerin her bir alt testine ait standart puanı (SP), o teste ait ortalama ve standart sapma kullanılarak tüm öğrencilerin ham puanlarının ortalamasını 50’ye, standart sapmasını 10’a getiren bir dönüştürme işlemi sonunda elde edilir.
  • Her alt test için hesaplanan standart puanlar, belirli katsayılar ile çarpılarak her bir alt testin ağırlıklı standart puanları bulunur.
  • Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerinden muaf olan öğrencilerin Yabancı Dil ve/veya Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ağırlıklı standart puanı, bu öğrencilerin o testler dışındaki diğer testlerin ağırlıklı standart puan toplamının, bu testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puan toplamına bölümünün, o testlerden alınabilecek en yüksek ağırlıklı standart puanla çarpılması ile elde edilir.
  • Testlerin ağırlıklı standart puanları toplanarak, Toplam Ağırlıklı Standart Puan (TASP) bulunur.
  • Cevap anahtarında hata olması ve bu hususun Merkez Sınav Kurulu kararı ile belirlenmesi sonucunda, soru/sorular iptal edilmeyecek, soru/soruların doğru seçenekleri dikkate alınmak suretiyle değerlendirmeye dâhil edilecektir.
  • Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'un 69'uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7'nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen "Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır." hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.
  • Oturumlardan herhangi birine katılmayan ya da herhangi bir oturumda sınavı iptal edilen öğrenciler için MSP hesaplanmaz.

LGS’nin Geçersiz Kabul Edildiği Durumlar

Aşağıdaki durumlarda:

      Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde öğrencinin sınava girmesi,
  • Cevap kâğıdının, sınav evrakı dönüş zarfından çıkmaması, eksik çıkması veya zarar görmüş olması,
  • Öğrencinin herhangi bir öğrenciden ya da dokümandan kopya çektiğinin veya kopya verdiğinin sınav görevlilerince tespit edilmesi,
  • Cevap kâğıdının okunmasını engelleyecek gereksiz karalamalardan dolayı optik okuyucu tarafından okunamaması,
  • Geçerli kimlik belgesinin ibraz edilmemesi,
  • Başka öğrencinin sınav evrakının kullanılması,
  • Öğrencinin yerine başkasının sınava girmesi,
  • Öğrenci tarafından sınav evrakına zarar verilmesi (soru kitapçığını ve/veya cevap kâğıdını yırtmak, teslim etmemek ve benzeri) durumlarında Millî Eğitim Bakanlığı Merkezî Sistem Sınav Yönergesi’nde belirtilen sınav kuralları ihlal edildiği için sınav görevlilerince hazırlanmış tutanaklar da dikkate alınarak öğrencinin sınavı geçersiz sayılacaktır.